INSTÄLLT: EnergiPuls – IT-säkerhet och trygg energiförsörjning

Tema för  nästa EnergiPuls är IT-säkerhet och trygg energiförsörjning. Högaktuella områden med tanke på hur vår omvärld har förändrat sig de senaste åren, men också utifrån våra allt mer komplexa system och vårt ökande beroende av energisystemen i realtid. Hela samhället är starkt beroende av att energiförsörjningen fungerar utan allvarliga störningar och avbrott.

Vi har bett Daniel Lundqvist på Energimyndigheten komma till vår EnergiPuls för att berätta om hur vi hanterar sårbarhet och omvärldsförändringar. Har vi beredskap? Vilka utmaningar finns det?

Energimyndigheten har ett strategiskt ansvar för att trygga energiförsörjningen i samhället och ett övergripande ansvar för krisberedskap inom energisektorn. Daniel Lundqvist har lång erfarenhet från energiområdet från myndighet, inom trygg energiförsörjning och kommuner och regionala aktörers energiarbete, och från elbranschen.

EnergiPulsen kommer att fokusera på fjärrvärme och byggnader. Mer än hälften av alla bostäder och lokaler värms upp med fjärrvärme. En långvarig störning i fjärrvärmeleveranserna riskerar att drabba många tätorters flerbostadshus och verksamhetslokaler och där även samhällsviktiga funktioner ofta är lokaliserade. Uppvärmningssystemen för flerfamiljshus och småhus är i de allra flesta fall även beroende av att elen fungerar. En längre elavbrott eller IT-säkerhetsproblem kan skapa stora problem både för boende och för byggnaden. Energimyndigheten har tittat på olika byggnader och hur länge de klarar sig innan byggnaderna har blivit nedkylda. Myndigheten har också studerat aktiviteter utanför fjärrvärmeföretags brandväggar som har haft som syfte att påverka eller skada IT-systemen

Välkomna!

Tack för din registrering! Var snäll kolla i din mail efter en bekräftelse.
Något gick fel. Dubbelkolla så du inte har glömt bort ett fält!
Är du medlem?
Registrera